Pon 24 Lis 2025

Czosnek - co wybrać: wyciskarka czy tarka

Czosnek od pokoleń uznawany jest za niezwykle zdrowy, a to głównie za przyczyną alliacyny, związku, który powstaje po wyciśnięciu lub starciu i wkrótce potem zaczyna się utleniać. Co w takim razie jest lepszym rozwiązaniem - wyciskanie czy tarcie?

Czosnek - co wybrać: wyciskarka czy tarka

Alliacyna - cudowny związek

Alliacyna, która nadaje czosnkowi charakterystyczny smak i zapach, jest silnym przeciwutleniaczem, a tworzy się dopiero w momemcie tarcia lub wyciskania, gdy dochodzi do kontaktu alliinu z enzymem alliinazą. Im bardziej więc ząbek czosnku jest rozdrabniany tym więcej tworzy się alliacyny. 

Badania wskazują, że allicyna osiąga maksimalny poziom krótko po zmiażdżeniu, przyjmuje się, że to ok. 10 minut. 

Wyciskarka do czosnku

Wyciskarka miażdzy ząbek bardzo dokłądnie, więc ilość alliacyny jest większa niż w przypadku tarki. Tak powstała jednorodna masa powinną być spożyta wkrótce po wyciśnięciu i dodaniu do dania. Dlatego, jeśli przygotowujemy potrawę, którą zjemy zaraz po przyrządzeniu, powinnniśmy wybrać wyciskarkę.

Tarka do czosnku

Ponieważ czosnek rozdrobiony na tarce ma większe kawałki niż ten z praski (wyciskarki), to alliacyna powstaje wolniej i proces utleniania jest wolniejszy. Dlatego tarkę zaleca się do potraw, do których ma być dodany później lub które mają być później spożyte.

Kiedy używać wyciskarki, a kiedy tarki do czosnku

Wnioski zatem są następujące:

  • jeśli prrzygotowujemy danie do natchmiastowego spożycia powinniśmy wybrać wyciskarkę do czosnku,
  • gdy czosnek ma być dodany później lub dane spożyte w późniejszym czasie wybieramy tarkę.

 

zdjęcie: Garlic Press Stock photos by Vecteezy

Udostępnij