Dieta przy refluksie
Najważniejsze czynniki zwiększające rozwój choroby refluksowej są nadmierna masa ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres oraz brak aktywności fizycznej.
Podstawowym zaś czynnikiem wpływającym na zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego i ograniczenie związnego z tym refluksu i dyskomfortu jest stosowanie odpowiedniej diety.
grafika: Isoliert Vektoren von Vecteezy
Co jeść przy refluksie
Zalecenia dietytyczne przy refluksie:
- dieta lekkostrawna,
- niewielkie posiłki w regularnych odstępach (5-6 dziennie)
- wolne spożywanie posiłlów,
- dania gotowane lub duszone,
- należy wykluczyć tłuste gatunki mięs oraz ryb.
Szczególnie korzystne dla osób cierpiących na refluks są:
- oliwa z oliwek,
- chude wędliny i mięsa,
- ryby,
- jaja,
- ryż,
- kasza jęczmienna,
- kasza manna,
- gotowane warzywa,
- purée ziemniaczane
Niektórym osobom ulgę może przynieść popijanie chudego mleka lub wody mineralnej niegazowanej, które, spłukują z przełyku kwaśną treść żołądka, która przedostała się do przełyku.
Czego nie jeść przy refluksie
Z kolei z powodu refluksu wyeliminować z diety lub ograniczyć należy następujące produkty:
- kawa,
- herbata,
- alkohol,
- napoje gazowane,
- czekolada,
- ostre przyprawy,
- pomidory,
- groch i fasola.
Czego należy unikać przy refluksie:
- smażenia potraw,
- spożywania posiłków późnym wieczorem
Owoce i warzywa zalecane przy przy refluksie
Do grupy tej należą owoce zmniejszające produkcję kwasu żołądkowego:
- ananasy,
- brzoskwinie,
- morele,
- gruszki,
- jabłka
Wśród warzyw szczególnie polecane są:
- marchew,
- bakłażan,
- seler,
- sałata,
- dynia,
- kalafior,
- brokuły,
zdjęcie główne: Image by stefamerpik on Freepik
Portal poradnikrodzinny.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy i tematy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.