Ogólne zasady układania sztućców
Sztućce układa się:
- w kolejności użycia – od zewnątrz do środka
- równolegle
- zachowując równe odstępy
- tak, by uchwyty były w jednej linii
Ułożenie sztućców
Widelce - po lewej stronie talerzy
Ustawiamy widelce w następującej kolejności (od zewnątrz do środka):
- Widelec do przystawek
- Widelec do ryb
- Widelec do dania głównego
Łyżka i noże - po prawej stronie talerzy
Ustawiamy łyżkę i noże w następującej kolejności (od zewnątrz do środka):
- Nóż do przystawek
- Łyżka do zupy
- Nóż do ryb
- Nóż do dania głównego
Ułożenie kieliszków
Kieliszki ustawiamy nad talerzemi po prawej stronie w nasęptującej kolejność (od lewej do prawej):
- Kieliszek do wody (goblet)
- Kieliszek do wina białego
- Kieliszek do wina czerwonego
- Kieliszek do szampana
Inne elementy
- Talerzyk i nóż do pieczywa ustawiamy nad talerzemi po prawej stronie
- Serwetkę kłądziemy po lewej stronie lub na talerzu
