Pon 22 Gru 2025

Odmiany ziemniaków - najlepsze do zup, drugich dań i sałatek

Zastanawiasz się jaka odmiana ziemniaków będzie najlepsze do dania, które przygotowujesz. Podpowiadamy, które najlepiej nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, smażenia, z wody do obiadu, purée, kopytek, babki ziemniaczanej, placki czy frytki

Odmiany ziemniaków - najlepsze do zup, drugich dań i sałatek
Typ kulinarny  Zastosowanie  Odmiany ziemniaka

Sałatkowy

(Typ A)

zupy, sałatki, zapiekanki, do smażenia Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Zenia

Ogólnoużytkowy

(Typ B)

z wody, na purée, kopytka, babki ziemniaczane, zupy, do smażenia. Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba

Mączysty,
do pieczenia

(Typ C)

na placki, frytki, purée i do pieczenia Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808

 

Jak długo gotują się ziemniaki

 

Czas gotowania zależy w dużej mierze od ich typu kulinarnego. Jak długo gotują się ziemniaki:

  • Młode ziemniaki (nowalijki) - gotują się najszybciej  ok. 10-15 minut
  • Sałatkowe - ugotują się zwykle w 15-20 minut.
  • Ogólnoużytkowe - gotują się około 20-25 minut 
  • Mączyste - gotują się najdłużej - ok. 25-30 minut.

Które odmiany ziemniaków nie rozpadają się podczas gotowania

 

W trakcie gotowania nie powinny rozpadać się ziemniaki typów kulinarnych:

  • Sałatkowe - mają niewielką zawartość skrobii, sa zwarte i nie rozpadają się
  • Ogólnoużytkowe - te ziemniaki mogą lekko się rozpaść, ale zachowują kształt

 

 

Udostępnij