| Typ kulinarny | Zastosowanie | Odmiany ziemniaka |
|
Sałatkowy (Typ A) |
zupy, sałatki, zapiekanki, do smażenia | Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Zenia |
|
Ogólnoużytkowy (Typ B) |
z wody, na purée, kopytka, babki ziemniaczane, zupy, do smażenia. | Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba |
|
Mączysty, (Typ C) |
na placki, frytki, purée i do pieczenia | Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808 |
Jak długo gotują się ziemniaki
Czas gotowania zależy w dużej mierze od ich typu kulinarnego. Jak długo gotują się ziemniaki:
- Młode ziemniaki (nowalijki) - gotują się najszybciej ok. 10-15 minut
- Sałatkowe - ugotują się zwykle w 15-20 minut.
- Ogólnoużytkowe - gotują się około 20-25 minut
- Mączyste - gotują się najdłużej - ok. 25-30 minut.
Które odmiany ziemniaków nie rozpadają się podczas gotowania
W trakcie gotowania nie powinny rozpadać się ziemniaki typów kulinarnych:
- Sałatkowe - mają niewielką zawartość skrobii, sa zwarte i nie rozpadają się
- Ogólnoużytkowe - te ziemniaki mogą lekko się rozpaść, ale zachowują kształt
