Panettone
Pochodzi z Mediolanu, gdzie pierwsze Panettone wypiekano już w XV wieku.
Kszatł panettone to wysoka jednolita kopuła. Smak słodki, złozony, owocowy, lekko cierpki, a konsystencja lekka, miękka i bogata. Podaje się z winem musującym, lekkimi śmietankami i kawą.
Panettone składniki
- mąka
- masło
- jajka
- zakwas
- rodzynki
- kandyzowane cytrusy
Pandoro
Pochodzi z Werony, ale jest o wiele młodsze, bowiem pierwsze wzmianki o pandoro pochodzą z XIX wieku.
Kształ pandoro to gwiazda ośmioramienna. Smak prosty, maślany, delikatny, waniliowy, a konsystencja miękka, puszysta, rozpływająca się w ustach. Podaje sie z cukrem pudrem, mascarpone, gorącymi napojami i kremem czekoladowym.
Pandoro składniki
- mąka
- masło
- jajka
- zakwas
- laska waniliowa
- masło kakaowe

.
