Wt 23 Gru 2025

Panettone czy pandoro - czym się różnią, co wybrać

Dwie pyszne włoskie babki bożonarodzeniowe i okresu noworocznego. Czym się różnią, jak smakują - odpowiadamy na te pytania. Zastanawiasz się co wybrać? A może spróbujesz obu?

Panettone czy pandoro - czym się różnią, co wybrać

Panettone

Pochodzi z Mediolanu, gdzie pierwsze Panettone wypiekano już w XV wieku.

Kszatł panettone to wysoka jednolita kopuła. Smak słodki, złozony, owocowy, lekko cierpki, a konsystencja lekka, miękka i bogata. Podaje się z winem musującym, lekkimi śmietankami i kawą.

Panettone składniki

  • mąka
  • masło 
  • jajka
  • zakwas 
  • rodzynki
  • kandyzowane cytrusy

Pandoro

Pochodzi z Werony, ale jest o wiele młodsze, bowiem pierwsze wzmianki o pandoro pochodzą z XIX wieku.

Kształ pandoro to gwiazda ośmioramienna. Smak prosty, maślany, delikatny, waniliowy, a konsystencja miękka, puszysta, rozpływająca się w ustach. Podaje sie z cukrem pudrem, mascarpone, gorącymi napojami i kremem czekoladowym.

Pandoro składniki

  • mąka
  • masło 
  • jajka
  • zakwas 
  • laska waniliowa
  • masło kakaowe

 

.

Udostępnij