Sposób przygotowania
Barszcz wigilijny na zakwasie możesz ugotować używając gotowego zakwasu, albo możesz sam przygotować zakwas do barszczu.
Przygotowanie zakwasu do barszczu
Obierz buraki i pokrój je w plastry, następnie ułóż je w wyparzonym kamiennym garnku lub szklanym słoiku. Zalej buraki przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodaj sól, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Możesz także przekładać buraki wraz z przyprawami warstwowo w naczyniu. Na koniec dodaj skórkę razowego chleba. Garnek przykryj gazą lub talerzykiem i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Następnie odcedź zakwas i przelej do słoików. Możesz także przed samą Wigilią odcedzić zakwas i wstawić do lodówki.
Przygotowanie barszczu wigilijnego
Grzyby zalej wodą i odstaw na noc, na drugi dzień zagotuj. Umyj i obierz buraki, merchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, pokrój warzywa w plastry, a cebulę przekrój na pół. Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. godzinę, po tym czasie odcedź wywar, dodaj przygotowany wcześniej zakwas z buraków (ilość wg uznania, dolewaj stopniowo) i odcedzony wywar z grzybów. Dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Nie zagotowuj już barszczu, a przed podaniem tylko go podrzej.