Nd 07 Gru 2025

Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis

Poznaj przepis na pyszny, wigilijny barszcz na zakwasie. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak przyrządzić tę wigilijną potrawę.

Barszcz wigilijny na zakwasie
Czas przygotowania (min): 120
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

  • Składniki na zakwas:

    • 1 kg buraków
    • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
    • 1 łyżka soli
    • 3-4 ząbki czosnku
    • skórka razowego chleba
    • 3 liście laurowe
    • 5-6 ziaren ziela angielskiego

    Składniki na barszcz:

    • 4-5 suszonych grzybów
    • 1 kg buraków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka 
    • pół selera
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 listki laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
    • pół litra zakwasu z buraków
    • sok z cytryny do smaku
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól

Sposób przygotowania

Barszcz wigilijny na zakwasie możesz ugotować używając gotowego zakwasu, albo możesz sam przygotować zakwas do barszczu.

Przygotowanie zakwasu do barszczu

Obierz buraki i pokrój je w plastry, następnie ułóż je w wyparzonym kamiennym garnku lub szklanym słoiku. Zalej buraki przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodaj sól, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Możesz także przekładać buraki wraz z przyprawami warstwowo w naczyniu. Na koniec dodaj skórkę razowego chleba. Garnek przykryj gazą lub talerzykiem i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Następnie odcedź zakwas i przelej do słoików. Możesz także przed samą Wigilią odcedzić zakwas i wstawić do lodówki.

Przygotowanie barszczu wigilijnego

Grzyby zalej wodą i odstaw na noc, na drugi dzień zagotuj. Umyj i obierz buraki, merchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, pokrój warzywa w plastry, a cebulę przekrój na pół. Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. godzinę, po tym czasie odcedź wywar, dodaj przygotowany wcześniej zakwas z buraków (ilość wg uznania, dolewaj stopniowo) i odcedzony wywar z grzybów. Dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Nie zagotowuj już barszczu, a przed podaniem tylko go podrzej.

 

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated