Nd 07 Gru 2025

Domowy rosół - przepis

Poznaj przepis na pyszny, domowy rosół. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak go przyrządzić.

Domowy rosół
Czas przygotowania (min): None
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • korpus kurczaka
    • kawałek wołowiny (szponder lub pręga)
    • porcja włoszczyzny lub osobno warzywa (2-3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora)
    • 2-3 liście laurowe
    • 4-6 ziaren ziela angielskiego
    • 5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyj mięso, podziel na części, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, po chwili ściągnij łyżką cedzakową z wierzchu tzw. burzyny, czy szumowiny. Gotuj wywar na wolnym ogniu. Kiedy już szumowiny przestaną się wytrącać, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Po ok. pół godzinie dodaj opieczoną nad palnikiem cebulę. Następnie obierz i umyj pozostałe warzywa i dodaj do garnka. Rosół gotujemy na wolnym ogniu nawet przez kilka godzin. Co jakiś czas uzupełniaw wywar zimną wodą. Na końcu dopraw solą i przeprzem wg uznania.

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated