Pon 22 Gru 2025

Karp w galarecie - przepis

Poznaj przepis na wigilijnego karpia w galarecie. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę na wigilijną kolację.

Karp w galarecie
Czas przygotowania (min): 100
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • 1 kg filetów z karpia
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 2-3 listki laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz
    • cytryna

Sposób przygotowania

Filety z karpia oczyść dokładnie i umyj. Odetnij skórę i włóż ją do garnka, dodaj warzywa i przyprawy, gotuj całość przez ok. 20 min. Następnie łyżką cedzakową wyciągnij ugotowane warzywa z wywaru. Karpia pokrój na kawałki i włóż do garnka z wywarem warzywnym. Gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 20 min.

Wyciągnij delikatnie karpia i ułóż kawałki na półmisku.

Przecedź wywar i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Żelatynę możesz rozpuścić w pół szklanki wywaru. Wciśnij cytrynę do smaku. Ułożonego na półmisku karpia zalej chłodnym wywarem i wstaw do lodówki do stężenia. 

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated