Pon 22 Gru 2025

Kutia - przepis

Poznaj przepis na wigilijną kutię. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę na wigilijną kolację.

Kutia
Czas przygotowania (min): 60
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • szklanka ziaren pszenicy
    • szklanka mielonego maku (możesz użyć maku z puszki)
    • szklanka płynnego miodu
    • 350 ml tłustego mleka
    • 10 dag orzechów włoskich
    • 10 dag migdałów

Sposób przygotowania

Przenicę dokładnie wypłucz na sitku, aż woda po spłukiwaniu będzie klarowna i namocz w wodzie na noc. Następnego dnia pszenicę zalej litrem wrzącej wody i gotuj do miękkości, odcedź i odłóź do ostudzenia.

Orzechy i migdały posiekaj, wcześniej migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

Do garnka wlej mleko, dodaj zmielony mak i gotuj ok. 15 min. Do masy makowej dodaj pszenicę, bakalie i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Kutię możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated