Sposób przygotowania
Suszone grzyby przepłucz dokładnie, zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień zmień wodę i zagotuj grzyby, następnie gotuj ok. poł godziny, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki, wywar z grzybów pozostaw.
Kapustę kiszoną lekko odciśnij i posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej wywarem z grzybów. Gotuj ok. godziny, jeśli wywar wyparuje, uzupełnij go przegotowaną wodą.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na odrobinie masła. Cebulę dodaj do kapusty i duś jeszcze razem przez ok. 20 min, dodaj pokrojone grzyby, całość wymieszaj i duś potrawę jeszcze ok. 15 min.
Całość na koniec dopraw mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą do smaku.