Pon 22 Gru 2025

Postna kapusta z grzybami - przepis

Poznaj przepis na wigilijną postną kapustę z grzybami. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę na wigilijną kolację.

Postna kapusta z grzybami
Czas przygotowania (min): 60
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 1 duża cebula
    • 50 g suszonych grzybów
    • pieprz
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1-2 liście laurowe
    • 50 g masła

Sposób przygotowania

Suszone grzyby przepłucz dokładnie, zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień zmień wodę i zagotuj grzyby, następnie gotuj ok. poł godziny, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki, wywar z grzybów pozostaw.

Kapustę kiszoną lekko odciśnij i posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej wywarem z grzybów. Gotuj ok. godziny, jeśli wywar wyparuje, uzupełnij go przegotowaną wodą. 

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na odrobinie masła. Cebulę dodaj do kapusty i duś jeszcze razem przez ok. 20 min, dodaj pokrojone grzyby, całość wymieszaj i duś potrawę jeszcze ok. 15 min.

Całość na koniec dopraw mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą do smaku.

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated