Czw 25 Gru 2025

Smażony karp - przepis

Poznaj przepis na wigilijnego smażonego karpia. Sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę na wigilijną kolację.

Smażony karp
Czas przygotowania (min): 60
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • karp
    • sól
    • mąka pszenna
    • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Jeśli masz całego karpia, to musisz go sprawić, oczyścić i wypatroszyć. Oskrob rybę z łusek, odetnij głowę i płetwy. Rozetnij brzuch i usuń wnętrzności. Dokładnie opłucz całą rybę. Jeśli masz płaty karpia, to oczyść go także z łusek i odetnij płetwy. Możesz usunąć widoczne ości, odcinając je ostrym nożem od mięsa ryby.

Powstałe filety karpia pokrój na porcje. Możesz pokroić karpia w dzwonka, lub na płaskie kawałki. Posól rybę, obtocz w mące i włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż do zarumienienia.

 

 

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated