Nd 07 Gru 2025

Wigilijna kapusta z grochem - przepis

Poznaj przepis na wigilijną kapustę z grochem. Jakie składniki będą Ci potrzebne, sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę na wigilijną kolację.

Wigilijna kapusta z grochem
Czas przygotowania (min): 60
Trudność: Łatwy
Liczba porcji: None

Składniki

    • 200 g suchego grochu, mogą być połówki
    • 0,5 kg kiszonej kapusty 
    • 2 listki laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • masło klarowane 

     

     

Sposób przygotowania

Groch zalej wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie odsącz groch na sitku i przepłukaj kilka razy pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zbierz łyżką cedzakową powstałą na wierzchu pianę, dodaj sól i gotuj przez ok. 30 min. do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Kapustę opłucz pod wodą, jeśli jest bardzo kwaśna i odciśnij, następnie posiekaj nożem na drobniej. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj listki laurow i ziele angielskie i gotuj do miękkości. 

Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Do naczynia z odparowaną kapustą dodaj przesmażoną cebulę oraz ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Udostępnij
Average: 0
Rating Count: 0
You Rated: Not rated