Sposób przygotowania
Groch zalej wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie odsącz groch na sitku i przepłukaj kilka razy pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zbierz łyżką cedzakową powstałą na wierzchu pianę, dodaj sól i gotuj przez ok. 30 min. do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Kapustę opłucz pod wodą, jeśli jest bardzo kwaśna i odciśnij, następnie posiekaj nożem na drobniej. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj listki laurow i ziele angielskie i gotuj do miękkości.
Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Do naczynia z odparowaną kapustą dodaj przesmażoną cebulę oraz ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.