Jeśli chcecie spróbować wyjątkowych makaronów, koniecznie odwiedźcie Ragu Pracownię Makaronu, która znajduje się we Wrocławiu przy ulicy Sienkiewicza naprzeciwko Ogrodu Botanicznego. Lokal zauważycie z daleka, bo zwykle przed wejściem ustawiona jest kolejka osób, czekających na wolny stolik.
W RAGU serowowane są dania z makaronem w roli głównej - we wszelkich możliwych odmianach, kształtach i kolorach. Ale RAGU, to nie tylko restauracja, to także Pracownia Makaronu. W Pracowni powstają wszystkie podawane makarony, a także tortellini, czy ravioli. Proces powstawania odbywa sie ręcznie, począwszy od ciasta na makaron, farszy do pierożków, po nadziewanie i sklejanie.
Makarony
We wrocławskim RAGU serwowane są m.in. makarony kuchni włoskiej. Warto spróbować Pappardelle Ragu Monte Bianco z sosem wieprzowo-wołowym z antrykotu, łopatki wieprzowej i cielęcego karczku oraz bulionem z pieczonego kurczaka z dodatkiem pieczonego pomidora, śmietaną i parmezanem. Różne rodzaje mięs sprawiają, że to naprawdę wyśmienite danie.
Na uwagę zasługuje także klasyczne rzymskie Spaghetti alla Carbonara z pancettą, czyli pieczonym dojrzewającym boczkiem. Spróbujcie też Ravioli ventricina, czyli ravioli z pikantną kiełbaską ventricina, z dodatkiem krewetek argentyńskich, kremu z pomidorów datterini, czosnkiem, pietruszką, parmezanem i oliwą extra vergine. Bardzo wyjątkowe danie.
Godne polecenia jest również Truflowe cacio e pepe z makaronem bigoli z serem pecorino i sporą ilością pieprzu oraz Gnocchi truflowe z truflowym pudrem, suszonymi pomidorami, śmietaną, parmezanem, palonym masłem, szczypiorkiem i pieprzem.
W menu restauracji zawsze można znaleźć dania z sezonowymi dodatkami. Jesienią szef kuchni serwuje potrawy z dodatkiem grzybów, Rydze smażone na maśle są doskonałą przystawką. Kiedy przychodzi sezon na szparagi, warto zaś spróbować Tagliatelle z letnią truflą podawane ze szparagami, serem grana padano i masłem truflowym.
Desery
W RAGU zjemy także desery. Ciekawie smakuje Krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, borówek i migdałów.
RAGU Pracownia Makaronu współpacuje z dostawcami z wielu krajów Europy. Oliwa sprowadzana jest z Grecji, chorizo z Hiszpanii, ale najwięcej produktów dostarczanych jest z Włoch, m.in. parmezan, pomidory pelati, czy świeże trufle. W środy W RAGU codziennie pieczony jest świeży chleb podawany do starterów. W każdą środę do RAGU dostarczane są świeże owoce morza prosto z Włoch, bardzo polecamy Półmisek owoców morza, czyli mule, vongole podawane z pomidorkami koktajlowymi, pietruszką, białym winem i sosem pomidorowym.
Opinia redakcji: 4,8/5. RAGU Pracownia Makaronu to miejsce, gdzie warto się wybrać, żeby smacznie zjeść.
Adres i godziny otwarcia
ul. Sienkiewicza 34A
50-335 Wrocław
tel. 574 708 870
Godziny otwarcia:
środa | 12:00–22:00 |
czwartek | 12:00–22:00 |
piątek | 12:00–22:00 |
sobota | 12:00–22:00 |
niedziela | 12:00–22:00 |
poniedziałek | 12:00–22:00 |
wtorek | 12:00–22:00 |
zdjęcia dań: redakcja
zdjęcie główne: FB RAGU