So 21 Gru 2024

Ta mąka została wycofana ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży określone partii mąki. Przyczyną takiej decyzji jest przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Sprawdź, czy nie masz tej mąki w domu!

Ta mąka została wycofana ze sprzedaży

Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży określonych partii mąki ze względu na przekroczenie przez producenta najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Chodzi o mąkę migdałową produkowaną przez firmę RADZIOWI. Produkt zawiera aflatoksyny w stężeniu groźnym dla zdrowia. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Numery partii:
2P13.03/2 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P14.03/1 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P15.03/1 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P20.03/1 (najlepiej spożyć przed: 20-12-2024),
2P21.03/1 (najlepiej spożyć przed: 21-12-2024),
2P22.03/1 (najlepiej spożyć przed: 22-12-2024),
2P23.03/1 (najlepiej spożyć przed: 23-12-2024),
2P27.03/1 (najlepiej spożyć przed: 27-12-2024),
2P28.03/2 (najlepiej spożyć przed: 28-12-2024),
2P29.03/1 (najlepiej spożyć przed: 29-12-2024),
2P29.03/2 (najlepiej spożyć przed: 29-12-2024),
2P02.04/1 (najlepiej spożyć przed: 02-01-2025),
2P03.04/1 (najlepiej spożyć przed: 03-01-2025).

Aflatoksyny to substancje wytwarzane przez grzyby pleśniowe z rodzaju Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. 

Image by benzoix on Freepik

Udostępnij