Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży określonych partii mąki ze względu na przekroczenie przez producenta najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Chodzi o mąkę migdałową produkowaną przez firmę RADZIOWI. Produkt zawiera aflatoksyny w stężeniu groźnym dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numery partii:
2P13.03/2 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P14.03/1 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P15.03/1 (najlepiej spożyć przed: 28-02-2025),
2P20.03/1 (najlepiej spożyć przed: 20-12-2024),
2P21.03/1 (najlepiej spożyć przed: 21-12-2024),
2P22.03/1 (najlepiej spożyć przed: 22-12-2024),
2P23.03/1 (najlepiej spożyć przed: 23-12-2024),
2P27.03/1 (najlepiej spożyć przed: 27-12-2024),
2P28.03/2 (najlepiej spożyć przed: 28-12-2024),
2P29.03/1 (najlepiej spożyć przed: 29-12-2024),
2P29.03/2 (najlepiej spożyć przed: 29-12-2024),
2P02.04/1 (najlepiej spożyć przed: 02-01-2025),
2P03.04/1 (najlepiej spożyć przed: 03-01-2025).
Aflatoksyny to substancje wytwarzane przez grzyby pleśniowe z rodzaju Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Image by benzoix on Freepik